Welkom op Ameland

Bekijk overzicht

Dorpen

Een rijke geschiedenis, een prachtige natuur, vele bezienswaardigheden, gezellige terrassen... De dorpen op Ameland hebben elk hun eigen charme en zijn zeker een bezoek waard!

In het kort:

Nes

De levendige hoofdplaats van Ameland is een startpunt bij uitstek. Een dorp dat ooit werd gedomineerd door stoere commandeurs. Kapiteins van de walvisvaart drukten hun stempel op het straatbeeld. Karakteristieke huisjes uit de 17de en 18de eeuw ademen nog de glorietijd van jacht in de noordelijke ijszeeën.

Tip: let eens op de ‘muizetandjes’ in de gevels. Twee richels met puntige steentjes in de woning van een commandeur, één rijtje minder voor de stuurman. Maar Nes is veel meer dan historisch eerbetoon.

Buren

Buren wordt begrensd door richting duinen of waddendijk wegglooiende weilanden met koeien en schapen. Maar Buren is wél meegegaan met de tijd. Het knusse dorpshart wordt gevormd door winkeltjes, cafeetjes en uitnodigende terrasjes, die garant staan voor gezellige levendigheid.

Hollum

Het goed bewaarde historische hart van Hollum ademt nog altijd een maritiem verleden. In fraaie commandeurshuizen die beschutting bij elkaar lijken te zoeken. Verhalen... Hollum heeft ze in overvloed!

Ballum

In het lommerrijke hart van het dorp gaan trendy en traditioneel moeiteloos hand in hand. Gasten nippen er zorgeloos van een Nobeltje (het ‘huisdrankje’ van Ameland), dwalen door een museum vol nostalgie of genieten actief op sportief terrein. Een rondvluchtje, paraspringen en zweefvliegen. Het kan allemaal!